וילה עירונית- מבית ישן לוילה מעוצבת

עם תכנון מדוקדק שהיה כרוך במבצע הנדסי מורכב במיוחד, הפך האדריכל גיא פרנק בית חד קומתי קטן וישן, אמצעי בטור רכבת של פעם לווילה עירונית מלבבת.

מאת: גילי כהן -לב | צילום: עוזי פורת | תכנון ועיצוב: אדריכל גיא פרנק - 05/01/2017

הבית החד קומתי שתכנונו הופקד בידי האדריכל גיא פרנק, היה סוג של TOWN HOUSE- חלק מבית רכבת ישן השוכן ברחוב תל אביב שקט, אמצעי בין שני בתים דו קומתיים. "המגרש עליו ניצב משתרע על שטח קטן של 150 מ"ר, במתאר מלבני שרוחבו 6 מ' בלבד ואורכו 12 מ'. נתון זה יצר חזית קדמית צרה מאד, מה גם שהעובדה ששני עבריו של הבית צמודים לבתים קיימים הותירה לו שתי חזיתות בלבד" מספר פרנק על "תמונת המצב" אותה פגש, אשר כללה גם חלוקת חלל פנים בלתי פונקציונאלית בעליל, שלא לומר תמוהה משהו (ראה תכנית לפני שיפוץ). הדיירים החדשים, בני זוג שילדיהם בגרו ועזבו את הקן, רכשו את הבית לאחר שנות מגורים רבות בבית גדל מידות מחוץ לעיר הגדולה, כך שמטבע הדברים המטרה הייתה להקנות לחלל הקטן- המשתרע על 60 מ"ר בלבד, תחושת מרחב גדולה ככל שניתן ורווחת מגורים כמו זו אליה היו רגילים. היות ואחוזי הבנייה היו נמוכים למדי, הוחלט להוסיף לבית קומה עליונה ומרתף, תוספת, שלדברי פרנק, הייתה בבחינת מבצע הנדסי מורכב ביותר." אחרי הכול, מדובר במבנה ישן הגובל בשני מבנים, ולכן היה צורך בדיפון מסיבי מאד של שני צדדיו למניעת קריסה חלילה לתוך המרתף שנחפר, וכל זאת תוך שמירה על הרצפות הקיימות".

החזית הקדמית לאחר השיפוץ ותוספת הבנייה: מדרגות מתונות מיציקת בטון מוחלק בה משתלבות קורות עץ גושני, מובילות אל רחבת מבואה-ישיבה חיצונית מרוצפת דק עץ. מסגרת בנויה בתצורת ח' מקיפה-תוחמת את כל גובה החזית וחיפוי טיח בשני גוונים שונים עם פסי ניתוק שהותקנו ביניהם מייצרים מופע של משחק מישורים. חיפויים: "נגב".

הכניסה לחצר הבית שלאחר השיפוץ עוברת דרך שביל עם מספר מדרגות מתונות מיציקת בטון מוחלק בה משתלבות קורות עץ גושני, כשהוא מוביל אל רחבת מבואה חיצונית מרוצפת דק עץ בה ניצבת פינת ישיבה נעימה. החזית הקדמית מרשימה, "עטופה" במסגרת בנויה בתצורת ח' שמקיפה-תוחמת אותה לכל גובהה, ומופע הקומה התחתונה נדמה כמאופיין במשחק מישורים. אולם מבט בוחן יותר מגלה שמדובר, למעשה, בתעתוע: משחק המישורים אינו אלא אשליה ויזואלית המתקבלת כתוצר של חיפוי טיח בשני גוונים שונים (לבן שבור-אפרפר וגון אפור-חום) ופסי ניתוק שהותקנו ביניהם. הקומה השנייה שנוספה לבית במסגרת השיפוץ תוכננה על פי דרישת העירייה בנסיגה קלה פנימה מקו החזית, ומרפסת קדמית שמשני עבריה משתלבים עמודי המסגרת התוחמת את המבנה כולו מייצרת רצף מישורים המתייחס בכבוד לבתים הצמודים. המעקה והרצפה חורגים מעט מקו זה כבליטה אדריכלית של -30 ס"מ שתחתיה משתלב גגון המקרה את המבואה החיצונית בקומת הקרקע, כאשר הפרשי העומקים שהם מייצרים מקנים לבית תלת ממדיות המעשירה את חזותו.

מבט מעומק חלל המגורים אל עבר הכניסה. קפסולה מרכזית מכילה בתוכה מעלית ואת אזורי האחסון של המטבח ומייצרת סירקולציה נוחה בחלל. ריצוף באריחי גרניט פורצלן גדולים באפור-חאקי, קירות אופ-וויט, ותאורה צמודת קיר. ריצוף: "נגב", גופי תאורה צמודי קיר ותקרה: "מאור גופי תאורה".

פינת האוכל: נגישות נוחה למטבח ולסלון.

מעבר לאתגר ההנדסי שבחפירת המרתף, אתגר נוסף זימן תכנון קומת הקרקע ששטחה המצומצם נועד להכיל את הפונקציות הציבוריות- מטבח, פינת אוכל, סלון, וכן שירותי אורחים חלל מדרגות, מעלית וממ"ד במרחב אחד. "השטח הקטן לא הותיר שום מקום לבזבוז, וחייב דיוק מיטבי וניצול מושכל של כל מטר" אומר פרנק, שאת הפתרון לכך גיבש באמצעות חלל כפול שנגזר מתוספת הקומה ותכנון "קפסולה" מרכזית המכילה את המעלית ואת חללי האחסון של המטבח תוך יצירת סירקולציה נוחה ברחבי הקומה, ובכלל זה שתי כניסות/יציאות למטבח. המעלית שמכילה הקפסולה תוכננה במחשבה על צרכים עתידיים, והממ"ד שנכלל בקומה ומשמש גם כחדר עבודה / אירוח שימש בעברו של הבית כמחסן שניצב מחוץ לקו המבנה, אך בשל ייעודו החדש אושר לספחו לחלל הפנים. לצד החלוקה הנוחה זיכה התכנון החדש את הקומה בקשר ישיר עם החוץ המתקיים משני עבריו- הן בחזית הקדמית שם מובילה יציאה מהמטבח לרחבת ישיבה, והן  ביציאה מחלל המגורים לגינה אחורית.

המטבח שמאחורי הקפסולה: חלל אורכי שבתקרתו שהונמכה הוצנעו תשתיות מיזוג האוויר. היחידות התחתונות בגון אפור ירקרק עם משטח שיש תואם ארוך ונוח לעבודה, הקיר מעליהם מחופה בזכוכית המשמשת גם בחזיתות הארונות העליונים.

מבט מקדמת החלל לכיוון הסלון והיציאה לרחבת ישיבה אחורית. אפילו קמין מייצר אווירה משתלב בחלל המצומצם.

המדרגות המובילות לקומה העליונה תוכננו בהתייחס לאילוצי הגודל בצמוד לקיר הגבוה כשנוכחותן אינה מכבידה או נוטלת מנפחו של החלל, וכך גם אופן מהלכן המשלב מהלך ראשון קצר עם מהלך ארוך, ומופען האוורירי-מרחף שמתקבל משילוב קונסטרוקציית ברזל ומדרכי עץ. בקומה העליונה, ששטחה מצומצם אף יותר בשל היותה שקועה ביחס לקו החזית, תוכננו חדר שינה וחדר נוסף לאירוח, כשהם חולקים חדר אמבט המשרת את שני החללים, עם גישה ישירה אליו מיחידת השינה וגישה נוספת ממסדרון הקומה. קומת המרתף שנחפרה יועדה להוות חלל משחקים ופנאי, ולמרות הדיפון המאסיבי שגזל משטחה 60 ס"מ בכל צד, עדיין נותר בה די מרחב לפינת טלוויזיה, שולחן ביליארד, מחסן, ובשני "קצותיה" ישנן חצרות אנגליות לאוורור. 

השידה עם חזיתות הסרגלים כמו גם יחידת הטלויזיה הקומפקטית עוצבו ע״י פרנק בוצעו בעבודת נגרות

גרם המדרגות צמוד לקיר כדי לא ליטול מנפחו של החלל, וכך גם תכנון מהלכיו: מהלך ראשון קצר ואחד נוסף ארוך יותר. עיצוב אוורירי שמשלב קונסטרוקציית ברזל ומדרכי עץ. גוף תאורה גדול שמשתלשל מהתקרה קושר את שתי הקומות ואף מהווה נקודת עניין בחלל הגבוה. עיצוב גוף התאורה: אדר' גיא פרנק בשיתוף עם סטודיו "לייטפורמס" .

עיצוב הפנים נשען על שילוב בין רצונם של הדיירים בשפת חלל חמימה, לבין יצירת מארג מודרני-עכשווי לשימור תחושת מרחב נקייה ומראה מאוורר. ריצוף החלל בוצע באריחי גרניט פורצלן גדולים 90X90 בגון אפור-חאקי, והתאורה מתקבלת מגופים צמודי קיר, למעט גוף תאורה מרשים במידותיו שבוצע בהזמנה, ומשתלשל מהקומה העליונה מטה אל הקומה התחתונה כנקודת מיקוד ועניין שאף קושרת את שתי הקומות. פלטת הצבעים מאופיינת בגוונים חמים וניטראליים המשמשים בקירות, כמו גם בפריטי הנגרות. כך, לדוגמה, קירות החלל נצבעו בגון אופ וויט, כאשר קיר החלל הכפול אליו צמודות המדרגות נצבע בשליט אפור וחם זהה לאחד מגווני החזית הקדמית כהמשכיות ויזואלית בין שני המרחבים.  

חדר רחצה המשרת את שני החדרים בשטחה הקטן של הקומה העליונה, מתוכנן עם שתי כניסות שאחת מהן ישירה מחדר השינה והשנייה ממסדרון הקומה. אביזרים סניטרים: ׳נגב׳.

במטבח, שתקרתו הונמכה לצורך הצנעת תשתיות מיזוג האוויר וחללו מאופיין במתאר אורכי, תוכננו היחידות התחתונות בגון אפור ירקרק עם משטח שיש תואם, ארוך ונוח לעבודה, והקיר מעליהם חופה בזכוכית המשמשת גם בחזיתות הארונות העליונים. בחלל משתלבת גם פינת אוכל קטנה ונוחה, ויציאה ממנו מובילה, כאמור, אל רחבת הישיבה בחזית הקדמית-  אידיאלית לשתיית קפה של בוקר באוויר הצח, או סתם לתפיסת רגעי אתנחתא קלה.

רחבת ישיבה נעימה גם בחזית האחורית.

פריטי הריהוט בבית, שמרביתם תוכננו ע"י פרנק ובוצעו ייעודית, תואמים את "הניקיון החמים" שהנחה את עיצובו ומשלימים אותו. כך, למשל, שידת מגירות מסוגננת הניצבת בכניסה, עשויה עץ בגימור שלייף לק אפור ומעוצבת עם חזית סרגלי עץ אופקיים, או רהיט טלוויזיה "קומפקטי" מעץ בגימור שלייף לק לבן שחוצץ בין אזור הישיבה של הסלון לבית פינת האוכל ללא הכבדה על תחושת החלל. חללי הקומה העליונה עוצבו באותה רוח מסוגננת ומדויקת, וככלל, כשלתכנון המושכל של פרנק מתלווה גם קסמו של הרחוב השקט והשלו השוכן, למעשה, במרכזו של כרך סואן, אין ספק שמדובר בוילה עירונית המפנקת את דייריה מכל בחינה.

יצירת קשר