תכנון מפתחים גדולים
אדריכלות

תכנון מפתחים גדולים

בין אם ביציאה למרפסת או לגינה, בין אם כדלת כניסה ענקית, ובין אם כוויטרינה נדיבת ממדים העוטפת את המבנה – הפתחים הולכים וגדלים ואיתם אתגרי תכנון ופתרונות אפשריים

רוצים להיות הראשונים לדעת מה חדש בעולם העיצוב? הצטרפו לקבוצת הווטסאפ של בית ונוי.

תכנון פתחי הבית הוא אחת המשימות החשובות והמורכבות ביותר העומדות בפני האדריכל, בהיותם בעלי ערכים פונקציונאליים מהותיים: החדרת אור טבעי, יצירת אוורור, בידוד תרמי ואקוסטי, חשיפת נוף במרחב הפנים וקישור הפנים לחוץ, וכמובן ערך אסתטי משמעותי.  

בשנים האחרונות ניתן להבחין באורח ברור שפתחי הבית "תפחו" במידה ניכרת- תופעה זו, שהחלה במבני ציבור ובמגדלי משרדים בדמות פתחי ענק וקירות מסך, זלגה גם לתחום הבניה הפרטית, וכיום רבים מבתי מגורים פרטיים ודירות היוקרה מתהדרים בפתחים נדיבים במיוחד עד רמה של "העלמת" הקירות הקונסטרוקטיביים לטובת פתחי זכוכית המהווים 'קירות' שקופים.  מציאות אדריכלית זו, מתאפשרת במידה רבה הודות לפיתוחים טכנולוגיים שונים, הן ברמת הפרופילים, הן ברמת הזיגוג והן ברמת מערכות נלוות כמו הצללה ומנועי עזר. כיום מדובר  על מערכות מתוחכמות המתמודדות בהצלחה עם מגבלות גודל הזכוכית, סוג הזכוכית בהקשר של יכולת בידוד, וכוללות מנגנונים ואביזרים נלווים (דוגמת מסבים המאפשרים תנועה חלקה ופתיחה/סגירה נוחים) המסוגלים לשאת מאות קילוגרמים של זכוכית, יכולת שילוב של מערכות הצללה מתוחכמות ועוד. כך, למשל, בפתחים נעים גדולים במיוחד מנגנון הפתיחה עובד על עיקרון "הרם הזז" המעניק יתר כוח לנעילה ועמידות לדלת הנעה כולה.  

מפתח גדול במיווחד שאורכו 17.5 מ'. הדלתות נאספות לתוך כיס כך שפרופילי האלומיניום נעלמים ומותירים רק שקיפות. תכנון אדריכלי: 'פיצו קדם אדריכלים'. צוות תכנון: אדר' פיצו קדם. אדר' נועה גרומן. ביצוע: גבי שיר. צילום: עמית גירון   פרופיל של פתח 

לצורך יצירת פתחי המבנה משתמשים בסוגים שונים של פרופילים. במציאות הקיימת הפרופילים המקובלים לשימוש בפתחים גדולים בארץ הם אלה העשויים מאלומיניום, והסיבה העיקרית לכך היא עמידותם הגבוהה ומחירם הנוח יחסית, בפרט כאשר מדובר על פרופילים סטנדרטיים. השימוש בפרופילים עשויים מעץ, ששימשו בעבר כחומר עיקרי לצורך זה, הולכים ונעלמים, בעיקר בשל הצורך לתחזק את החלק החיצוני שלהם הנתון לפגעי מזג אוויר. סוג שלישי של פרופילים הוא כזה המשלב אלומיניום בצד החיצוני של המבנה (דבר הפותר את בעיית הבליה, התחזוקה והחוזק) עם פרופילים מעץ בחלקו הפנימי. לפרופילים  מסוג זה שני יתרונות מרכזיים. האחד הוא במראה החם שהם מעניקים לחלל הפנים והשני הוא בכך ששילוב של עץ מעניק איכות בידודית למפתח.

מבחינה טכנית אין כיום כמעט מגבלה של גודל הפתח. המערכות הנוכחיות יודעות להתאים את עצמן לנשיאת מאות קילוגרם של זכוכיות. בנוסף, סוגי הפרופילים השונים מאפשרים שילובים שונים של פתחים: פתחי ענק קבועים במקום חלק או כל הקיר הקונסטרוקטיבי, פתחי ענק נעים המאפשרים פתיחה וכמובן שילובים של פתחים קבועים עם פתחים נעים. 



אלום קוסטיקה - מערכת פרופילים 'EscoPack', בעלת מסילות סמויות, המאפשרות מראה נקי ומינימליסטי של זכוכית במפתחים גדולים במיוחדת. משווקים מורשים 'Winex', 'אלום טכניק' ו'אלום תריס'.  
ההחלטה על סוג הפרופיל תלויה במידה רבה בתכנון האדריכלי. הפרופיל יכול להיות עבה יחסית ולהוות חלק בלתי נפרד מחזותו האסתטית של המבנה- סוג שרווח בד"כ בסגנון אורבאני המבקש להדגיש את נוכחות החומר כאמירה בפני עצמה. אופציה אחרת היא שימוש בפרופיל דק ככל האפשר ואפילו כמעט נעלם, כאשר שקיפות הזיגוג היא השחקנית  הראשית בפתח. החברות השונות מציעות כיום פרופילים דקים במיוחד, מסילות תחתונות ועליונות נסתרות ואמצעים נוספים המאפשרים יצירת קיר זכוכית אחיד ומינימליסטי, וכן אפשרות לייצר 'פינות' שנקודת המפגש שלהם 'נקייה' מפרופילים. ליצירת מראה כפרי מוצעים פרופילים המדמים את הפרופיל הבלגי העשוי ברזל, אך עשויים אלומיניום (או עץ אלומיניום) על שלל היתרונות שמעניק החומר, ובכלל זה פתיחה בהזזה. פרופילים מסוג זה יפים גם חם וביתי בין אם על ידי שימוש בפרופיל מאלומיניום, או בפרופילים המשלבים אלומיניום ועץ, מראה זה מבקש להתרחק מצד אחד מהמראה המודרני והקר, אך גם לא לגלוש למראה כפרי או קישוטי מידי. כאן נוצרת חמימות ללא תווית של פרובאנס או טוסקנה.

קירות מסך

המעבר מיצירת פתח על ידי פרופילים, שהם המחזיקים את הקונסטרוקציה, לבין יצירת קיר מסך, תלוי, בסופו של דבר בגדול המפתח. אמנם מערכות הפרופילים החדשות מסוגלות לתת מענה לגדלים גדולים מבעבר, אבל מעל גודל מסוים (6X4 מ') למשל, כאשר מבקשים ליצור מפתח חיצוני לגובה שתי קומות המבנה, רצוי ליצור קיר מסך במקום מערכת פרופילים רגילה. בקיר המסך, בשונה ממערכת הפרופילים, הקונסטרוקציה מחוברת למבנה ועשויה מפלדה, אליה מחברים גריד אלומיניום, על פי חלוקה עיצובית נבחרת של האדריכל. באופן זה הזכוכית נשענת גם על חוזק המבנה ולא רק על חוזק האלומיניום. גם בקירות מסך, כמו במערכת פרופילים רגילה, ניתן ליצור חלוקות של פרטים קבועים ופרטים נעים, על פי תכנון.



דלת מיוחדת הנפתחת בהרמוניקה ("אקורדיון") תוצרת מרווין ארה"ב. מאפשר פתיחה מלאה של 100 אחוז. צילום: עוזי פורת.   
זיגוג ונוחות אקלימית 

אחד הדברים החשובים ביותר שיש לתת עליהם את הדעת בתכנון פתחים גדולים הוא הזיגוג בפרט כאשר מדובר באקלים הארץ ישראלי ובכל הקשור לכניסת אור טבעי, קרינה ישירה, נוחות אקלימית בתוך המבנה, חסכון באנרגיה וכמובן נזקי קרינה. לפריצת פתחים כה גדולים יש יתרונות אסתטיים, פתיחות לנוף ומעבר אור, אך בשימוש נרחב כל כך בזכוכית התייחסות ראויה לנושא זה היא ראשונה במעלה, למניעת 'אפקט חממה' שגורר בעקבותיו שימוש מוגבר באמצעי חימום וקירור מלאכותיים זוללי אנרגיה. (מעניין לזכור שהבניה המסורתית באזורים החמים הייתה בניה שעשתה שימוש באבן טבעית עבה (ומבודדת) ובפתחים קטנים ויצרה בתים בעלי קרירות טבעית בסיסית). בתוך כך, על מנת ליצור נוחות אקלימית בתוך המבנה, ולצמצם צריכה ועלויות של אנרגיה, מקבל נושא הזיגוג חשיבות מרבית. 

על מנת להבין מהם היתרונות של כל אחת מאופציות הזיגוג הקיימות כיום בשוק כדאי לשים לב שהחום עובר דרך הזכוכית במספר אופנים, ולא כל זכוכית נותנת מענה לכולם.  הסעה – למשל, הרוח המכה בחלון.

הולכה – דרך החומר עצמו.

קרינה ישירה- כוללת מעבר אור טבעי אך גם מעבר של קרניים אולטרה סגולות (היוצרות נזקי בריאות לאדם ודהייה לחפצים) ושל קרניים אינפרה אדומות אשר יוצרות את אגירת החום בתוך המבנה וקבלה של 'אפקט חממה'.



מפתח פינתי העושה שימוש בפרופיל ייעודי ומאפשר פתיחה מלאה של שתי כנפי הזיגוג. תכנון אדריכלי: 'אקר-מיכאל אדריכלים'. ביצוע: 'פרפקט' צילום: עוזי פורת.  
אופציות הזיגוג הקיימות כיום כוללות:

זכוכית חלון סטנדרטית הנפוצה ביותר לשימוש, זכוכית חלון רגילה, נקראת 'Soda Lime glass', או זכוכית מונוליטית ולעיתים 'Float'. זכוכית חלון רגילה מאפשרת מעבר מלא של קרני השמש אל פנים המבנה ובכך מחדירה אור טבעי, אך גם קרינה אולטרה סגולה (UV) ואינפרה אדומה (IR). זכוכית זו אינה מבודדת, ואף יוצרת 'אפקט חממה', כך שכל שימוש בה במפתחים גדולים מצריכה, כמעט באופן אוטומטי, טיפול בנושא הבידוד באופנים שונים של הצללה.

זכוכית טריפלקס

זכוכית מסוג 'טריפלקס' מורכבת משתי שכבות של זכוכית שביניהן פילם פנימי (אין מרווח בין שתי השכבות) הקיים במספר עוביים, ועשוי מחומר פולימרי (PVB), המגיע בגוונים שונים. את זכוכית הטריפלקס פתחו דווקא לצרכי בטיחות מאחר והיא אינה מתנפצת ומתפזרת לכל עבר- במקרה של שבר או סדק חלקי הזכוכית השבורה נשארים דבוקים אחד לשני באמצעות הפילם הפולימרי שבין השכבות. למרות שהפיתוח המקורי היה, כאמור, לצרכי בטיחות, זכוכית הטריפלקס נותנת מענה גם לצרכי בידוד אקוסטי (מאחר וקיימת הכפלה של עובי הזכוכית) ומענה חלקי לבידוד תרמי מאחר והיא אינה קולטת קרינת UV   מזיקה. מאידך, היא אינה חוסמת את קרינת ה- IR, ולפיכך, מבחינה תרמית היא אינה מספקת מענה מושלם כאשר מבקשים לייצר בידוד תרמי איכותי.


מפתחים גדולים עשויים פרופיל דק במיוחד. ייצור וביצוע: 'ווינטק'. תכנון אדריכלי: אדר' יולי וולמן, צילום: עמית גירון.  

בידודית

זכוכית בידודית (double glazing), שמטרתה לבודד את חלל הפנים אקוסטית ותרמית, היא למעשה חלון המורכב משתי שכבות, או יותר, של זכוכית מונוליטית המחוברות באמצעות מסגרת. לעיתים המסגרת מכילה סופחי לחות למניעת היווצרות אדים על חלקן הפנימי של השמשות, ולעתים בין השמשות יש גז מסוג ארגון להעצמת הבידוד התרמי והאקוסטי. עובי הזכוכית (בדרך כלל 3, או 4 מ"מ) וגודל המרווח בין שתי שכבות הזכוכית הם שמשפיעים על רמת הבידוד התרמי והאקוסטי שחלון מסוג זה מספק למבנה- על מנת להגיע לבידוד טוב יש ליצור מרווח של 16 מ"מ בין שתי השכבות ולא פחות מ- 12 מ"מ. עם זאת, חשוב להדגיש שזכוכית בידודית, שנותנת מענה טוב לחום העובר בהולכה ובהסעה, אינה מספקת כל מענה לקרינה ישירה, ולכן השימוש בזכוכית זו בלבד יכול ליצור אפקט חממה שיוצרת קרינת IR.

זכוכית בידודית ניתן לשלב במסגרות אלומיניום או עץ, וכן ניתן להשיגה ביותר משתי שכבות. במדינות המערב (ארה"ב ואירופה) אגב, משתמשים כיום בזכוכית בידודית כתקן בסיסי במבנים.

 אלום קוסטיקה מערכת פרופילים EscoPack בעלת מסילות סמויות המאפשרות מראה נקי ומנימליסטי של זכוכית במפתחים גדולים במיוחד.
משווקים מורשים Winex, אלום טכניק, ואלום תריס.
 
זכוכית חכמה – Low-E

זכוכית 'חכמה' וחדשנית זו, המחליפה במידה רבה את הזכוכית הרפלקטיבית שמייצרת חזות של מראה, והיא מצופה בשכבת מתכת דקה שתפקידה לצמצם את החזר האור של חלק מהקרינה הישירה. כאשר קרני האור פוגעות בחומר זה הנקרא LE (Low Emissivity) הוא מחזיר לאוויר החיצוני את הקרינה הלא רצויה (UV ו- IR). ובכך מבטיח בידוד תרמי יעיל, מבלי לאבד את עבירות האור. ישנם סוגים שונים של ציפויים (רכים וקשים) ואפשרויות ציפוי שונות (פנימית או חיצונית) אותם ניתן ליישם על פי סוג המבנה והצרכים הנדרשים.

מכאן, שעל מנת לקבל את מלוא היעילות התרמית, רצוי להשתמש בחלון הכולל זכוכית בידודית, המורכבת מזכוכית רפלקטיבית בשתי השכבות. אופציה זו היא, כמובן, גם האופציה היקרה ביותר הקיימת. מעניין לציין כי למרות הגידול במודעות לתחום הבניה הירוקה ומשמעות הבידוד בכל הקשור לצמצום צריכת אנרגיה, בארץ לא  קיימת עדיין תקינה מסודרת המחייבת התקנת זכוכיות בעלות יכולת בידוד.  



תכנון אדריכלי: 'סמט אדריכלים', מורשה קליל, ביצוע: רם איכות מוצרי אלומיניום. צילום: אלי גרוס קרן אור.  

הצללה

 מאחר ואף אחת מהזכוכיות איננה נותנת מענה מושלם לתחום הבידוד התרמי והאופציה של שימוש בזכוכית שהיא בידודית ו- LE היא אופציה יקרה בצורה משמעותית ואינה מתאימה לכל כיס,  בפתחים גדולים יש לתכנן מראש גם מערכת הצללה שתספק מענה ראוי לנושא הנוחות האקלימית והבידוד התרמי. 

לפתרונות ההצלה הסטנדרטיים של וילונות ותריסים יתרונות וחסרונות ידועים. כיום ניתן לשלב גם פתרונות חדשניים ומתוחכמים יותר, ובהמשך לכך חשוב לציין שהשימוש במנגנונים חשמליים שיכול להיתפס כאמצעי של 'פינוק' בפתחים נגישים, הופך להיות חובה, כאשר מדובר על פתחים שאין אליהם נגישות ובכל זאת רוצים ליצור עבורם הצללה.

מערכות הצללה פנימיות מערכת הצללה של תריסים וונציאנים הממוקמת בתוך הזכוכית הבידודית (בין שתי השכבות). מערכת כזו יכולה להיות מופעלת ידנית או על ידי הפעלה חשמלית והפעלה באמצעות שלט. 

רפרפות מתכווננות קיימות בשוק מערכות הצללה המורכבות מרפרפות מתכוונות ברמות תחכום שונות. מערכות אלה מספקות דרגות מגוונות של הצללה, מהחשכה מלאה ועד לאור מלא, על פי הצרכים הנקודתיים. ישנן מערכות מסוג זה הפועלות על עקרונות של 'בית חכם' ובאמצעות חיישנים  יודעות להתאים את עצמן לרמת ההצללה הנדרשת.

מערכות תריסי גלילה גם תריסי הגלילה לבתים בעלי פתחים גדולים הופכים להיות מתוחכמים ותואמי תפיסה של 'בית חכם', והם קיימים כמערכות ממונעות ובעלות אמצעי בקרה ושליטה: חיישני אור ופאנלים סולריים שולטים על תנועת התריסים ומפעילים אותם בהתאם לנסיבות האקלימיות.



מפתחים גדולים עשויים פרופיל דק במיוחד. ייצור וביצוע: 'וינטק'. תכנון אדריכלי: אדר' יולי וולמן, צילום: עמית גירון  

מיקום וזיגוג 

עוד לפני שנבחרו החומרים, הסוג והדרך בה ייווצרו פתחים אלה האדריכלות העכשווית, יותר מתמיד, מקדישה תשומת לב לתכנון מיקומי הפתחים. בארץ הדבר חשוב במיוחד. כל מי שחי ופועל בחלל הפונה לצד מערב יודע ששעות אחר הצהריים בעיקר בחודשי הקיץ החמים, הם כמעט בגדר בלתי נסבל, ללא טיפול בהצללה ו/או במיזוג. בנוסף, למיקום הגיאוגרפי של הבית חשיבות נוספת – האם מדובר על בית בערבה, בגליל או במרכז. גם העומס האקלימי חשוב והימצאות הבית בקרבת ים, או נתון לרוחות, למשל, צריכים להילקח בחשבון.

מתוך 'פתח הזדמנות'.  גליון 124, מאי - יוני 2012

כתבות נוספות

כל מה שרציתם לדעת על שולחנות קפה מעוצבים
עיצוב סלון
כל מה שרציתם לדעת על שולחנות קפה מעוצבים
מה משותף לדונלד דאק, ליווייס ולואי ויטון?
מה חדש
מה משותף לדונלד דאק, ליווייס ולואי ויטון?
נוף ובית
אדריכלות
נוף ובית
עיצוב גינות על פי עונות השנה
עיצוב גינות
עיצוב גינות על פי עונות השנה
בגליל, מול הנוף
עיצוב גינות
בגליל, מול הנוף
עיצוב בירה והעיר הגדולה
עיצוב פנים
עיצוב בירה והעיר הגדולה
דובלר: בונים עם מצפון
חומרים וטכנולוגיות
דובלר: בונים עם מצפון
שקוף שזה זכוכית - השתקפות פנימית
אדריכלות
שקוף שזה זכוכית - השתקפות פנימית
פרטים בונים שלם
עיצוב פנים
פרטים בונים שלם
בית בתוך בית
אדריכלות
בית בתוך בית
הרמוניה ושילוב פנים וחוץ בעיצוב בית במרכז הארץ
אדריכלות
הרמוניה ושילוב פנים וחוץ בעיצוב בית במרכז הארץ
האם באמת יש דבר כזה עיצוב תל־אביבי? אריק בן שמחון משוכנע שכן
עיצוב פנים
האם באמת יש דבר כזה עיצוב תל־אביבי? אריק בן שמחון משוכנע שכן
סלון שהוא מרכז הבית: פתרונות פשוטים ליצירת חלל ביתי והרמוני
עיצוב סלון
סלון שהוא מרכז הבית: פתרונות פשוטים ליצירת חלל ביתי והרמוני
"תכנון תאורה נכון יכול להפוך גינה רגילה למרחב קסום ומזמין"
עיצוב גינות
"תכנון תאורה נכון יכול להפוך גינה רגילה למרחב קסום ומזמין"
דיאלוג בין שקוף לאטום בבית קרקע
אדריכלות
דיאלוג בין שקוף לאטום בבית קרקע
12 טיפים חכמים לסידור ארון הבגדים
עיצוב פנים
12 טיפים חכמים לסידור ארון הבגדים
הפתעה בכל פינה ,"ניצחון היצירתיות" על דלות התקציב
עיצוב פנים
הפתעה בכל פינה ,"ניצחון היצירתיות" על דלות התקציב
ביקור במוזיאון חברת Miele
חומרים וטכנולוגיות
ביקור במוזיאון חברת Miele
האלכסון שנותן את הטון
אדריכלות
האלכסון שנותן את הטון
דירת רווקים בטייוואן בסגנון תעשייתי
עיצוב פנים
דירת רווקים בטייוואן בסגנון תעשייתי
הרמוניה של שילובים
שיפוץ בית פרטי
הרמוניה של שילובים
כל הדרכים ליצירת מרחב ביתי וחמים שנעים להיות בו
עיצוב פנים
כל הדרכים ליצירת מרחב ביתי וחמים שנעים להיות בו
דירה בפתח תקווה: ממקום - לבית
עיצוב פנים
דירה בפתח תקווה: ממקום - לבית
אדריכלית: ליאת בעבור
אדריכלות
אדריכלית: ליאת בעבור
בואו לתכנן "צ'ק פוינט" לקטנועים ברומא
אדריכלות
בואו לתכנן "צ'ק פוינט" לקטנועים ברומא
מכניסים חום לחלל הבית והמשרד
עיצוב סלון
מכניסים חום לחלל הבית והמשרד
הצעה לעיצוב הרכבת הקלה של מטרופולין תל אביב. חני אוסטרמן, נטלי כהן
אדריכלות
הצעה לעיצוב הרכבת הקלה של מטרופולין תל אביב. חני אוסטרמן, נטלי כהן
משפחה בהרחבה
שיפוץ בית פרטי
משפחה בהרחבה
המנהרה האפלולית של גיא ווליקסון
אדריכלות
המנהרה האפלולית של גיא ווליקסון
לקראת אוטופיה - 2019 HEIMTEXTIL
עיצוב פנים
לקראת אוטופיה - 2019 HEIMTEXTIL
עשתה לביתה: כך הפכה המעצבת דירה סטנדרטית בפתח תקווה לממלכה צבעונית
עיצוב פנים
עשתה לביתה: כך הפכה המעצבת דירה סטנדרטית בפתח תקווה לממלכה צבעונית
חברת PoloStone פורצת לשוק עם מהפכה בתחום משטחי הפורצלן למטבחים
עיצוב מטבחים
חברת PoloStone פורצת לשוק עם מהפכה בתחום משטחי הפורצלן למטבחים
"ARCHAGGELOS"- קפריסין
אדריכלות
"ARCHAGGELOS"- קפריסין
פירמידת הצרכים של הבית
עיצוב פנים
פירמידת הצרכים של הבית
גינה נאה (גם בחורף)
עיצוב גינות
גינה נאה (גם בחורף)
כיצד הפכה פרביטל ליצרנית השיש והאבן המובילה בישראל?
חומרים וטכנולוגיות
כיצד הפכה פרביטל ליצרנית השיש והאבן המובילה בישראל?
עיצוב מודרני, כמיטב המסורת
עיצוב מטבחים
עיצוב מודרני, כמיטב המסורת
מעטפת מבטיחה וגם מקיימת
אדריכלות
מעטפת מבטיחה וגם מקיימת
שינה טובה
אדריכלות
שינה טובה
מה התחדש בחנויות?
עיצוב חנויות
מה התחדש בחנויות?
תכנון ועיצוב בית בדניה, חיפה
אדריכלות
תכנון ועיצוב בית בדניה, חיפה
"THROUGH HOUSE" - אופטימיזציה של מרחב מגורים מואר ומזמין בקנדה
אדריכלות
"THROUGH HOUSE" - אופטימיזציה של מרחב מגורים מואר ומזמין בקנדה
הלופט שהיה בית חרושת
אדריכלות
הלופט שהיה בית חרושת
טרנדים וחדשנות בעולם הקרמיקה: מבט מקרוב
חומרים וטכנולוגיות
טרנדים וחדשנות בעולם הקרמיקה: מבט מקרוב
אמנות תחילה
עיצוב פנים
אמנות תחילה
אבולוציה של מעטפת המבנה - מתקופת האבן אל מעטפות הראויות למאה ה-21
אדריכלות
אבולוציה של מעטפת המבנה - מתקופת האבן אל מעטפות הראויות למאה ה-21
פונקציונאלי ונוסטלגי- הכירו את מלון בוטיק אדוה
עיצוב פנים
פונקציונאלי ונוסטלגי- הכירו את מלון בוטיק אדוה
מיסטריאל - אמנות בנגרות
חומרים וטכנולוגיות
מיסטריאל - אמנות בנגרות
האקשן של תל אביב פוגש שדות ירוקים
עיצוב משרדים
האקשן של תל אביב פוגש שדות ירוקים
מהי מרפסת תלויה?
עיצוב גגות
מהי מרפסת תלויה?
מעל לפני השטח
חומרים וטכנולוגיות
מעל לפני השטח
הבית העתידי – הפרזול בשירות האדריכל
אדריכלות
הבית העתידי – הפרזול בשירות האדריכל
צבעים, אפקטים וטייחים בחיפוי הבית
עיצוב פנים
צבעים, אפקטים וטייחים בחיפוי הבית
אפור חם: עיצוב מאוזן בין יוקרה לחום משפחתי
עיצוב פנים
אפור חם: עיצוב מאוזן בין יוקרה לחום משפחתי
אילו סוגי חיפויי קירות קיימים ואיך בוחרים את הסוג המתאים?
עיצוב פנים
אילו סוגי חיפויי קירות קיימים ואיך בוחרים את הסוג המתאים?
אהבה ממבט ראשון
שיפוץ בית פרטי
אהבה ממבט ראשון
תכנון בית פרטי - פחות זה יותר
אדריכלות
תכנון בית פרטי - פחות זה יותר
להבקיע כבר בניסיון הראשון
עיצוב מסעדות ובתי קפה
להבקיע כבר בניסיון הראשון
עיצוב בריחוף
עיצוב פנים
עיצוב בריחוף
איך הופכים דירת קבלן ל"סוויטה" במלון בוטיק?
עיצוב פנים
איך הופכים דירת קבלן ל"סוויטה" במלון בוטיק?
הסגנון הוא המתכון: איך באמת בוחרים נכון ריהוט גן?
עיצוב גינות
הסגנון הוא המתכון: איך באמת בוחרים נכון ריהוט גן?
גיליון מרץ-אפריל
מה חדש
גיליון מרץ-אפריל
סיקור כנס תכנון ועיצוב פתרונות דיור לגיל השלישי - מחקרים, מגמות, מסקנות...
אדריכלות
סיקור כנס תכנון ועיצוב פתרונות דיור לגיל השלישי - מחקרים, מגמות, מסקנות...
פרטים קטנים תרומה גדולה
עיצוב פנים
פרטים קטנים תרומה גדולה
עיצוב ותכנון בית בהוליבוד
אדריכלות
עיצוב ותכנון בית בהוליבוד
תערוכת Ambiente– מטמון עיצובי לאדריכלים ולמעצבי פנים
עיצוב פנים
תערוכת Ambiente– מטמון עיצובי לאדריכלים ולמעצבי פנים
בית החמנייה
אדריכלות
בית החמנייה
מקלחונים מעוצבים לחדר הרחצה
עיצוב חדרי אמבטיה
מקלחונים מעוצבים לחדר הרחצה
הבית שנושם חופש
שיפוץ בית פרטי
הבית שנושם חופש
תכנון ועיצוב בית ותיק
שיפוץ בית פרטי
תכנון ועיצוב בית ותיק
מצעד האור
עיצוב פנים
מצעד האור
האמבטיה מראה סימני חלודה? כך תתקנו אותה
עיצוב חדרי אמבטיה
האמבטיה מראה סימני חלודה? כך תתקנו אותה
תתחדשו על המטבח
עיצוב מטבחים
תתחדשו על המטבח
תערוכת Batimat 2009
חומרים וטכנולוגיות
תערוכת Batimat 2009
ישראלים בתערוכת הרהיטים במילאנו 2011
עיצוב פנים
ישראלים בתערוכת הרהיטים במילאנו 2011
סובלים ממחלת ים? המלון הזה לא בשבילכם!
אדריכלות
סובלים ממחלת ים? המלון הזה לא בשבילכם!
המדריך לבחירת מזרון שמתאים גם לעיצוב וגם לנוחות
עיצוב חדרי שינה
המדריך לבחירת מזרון שמתאים גם לעיצוב וגם לנוחות
עם הפנים לים
אדריכלות
עם הפנים לים
עיצוב גינות המותיר את העולם הסואן בחוץ
עיצוב גינות
עיצוב גינות המותיר את העולם הסואן בחוץ
תנו לנשום בשקט
חומרים וטכנולוגיות
תנו לנשום בשקט
עזורי Eco Tower
אדריכלות
עזורי Eco Tower
חורף חם ועסיסי: כל הסיבות להתחדש במטבח חוץ כבר העונה
עיצוב מטבחים
חורף חם ועסיסי: כל הסיבות להתחדש במטבח חוץ כבר העונה
קירות מרפאים: מה האדריכלות יודעת על טראומה קולקטיבית
אדריכלות
קירות מרפאים: מה האדריכלות יודעת על טראומה קולקטיבית
שיפוץ דירה שהגדיל את שטחה
שיפוץ בית פרטי
שיפוץ דירה שהגדיל את שטחה
עיצוב ספריה באהבה
עיצוב פנים
עיצוב ספריה באהבה
החלום ופשרו
חומרים וטכנולוגיות
החלום ופשרו
דיור בר קיימא - גרינלוג
חומרים וטכנולוגיות
דיור בר קיימא - גרינלוג
צ'רלס לאון - מתג אותו כמו בקהאם.
מעצבי פנים
צ'רלס לאון - מתג אותו כמו בקהאם.
חלל שפר הופעתך
עיצוב פנים
חלל שפר הופעתך
ריהוט - הגרסה הציונית
עיצוב משרדים
ריהוט - הגרסה הציונית
פוליביד: רואים ירוק רואים רחוק
חומרים וטכנולוגיות
פוליביד: רואים ירוק רואים רחוק
בידוד, הרבה יותר ממה שחשבת
חומרים וטכנולוגיות
בידוד, הרבה יותר ממה שחשבת
אדריכלות הנוף מגדירה מחדש את היחס בין אדם לסביבה
אדריכלות
אדריכלות הנוף מגדירה מחדש את היחס בין אדם לסביבה
אולם תצוגה של חברת אינובייט
אדריכלות פנים
אולם תצוגה של חברת אינובייט
א.צ טכנולוגיות: תקני EPD ו- LCA | ככה נבנה עולם בריא יותר
חומרים וטכנולוגיות
א.צ טכנולוגיות: תקני EPD ו- LCA | ככה נבנה עולם בריא יותר
ספארי אחר לגמרי: יוקרה בלב הטבע הפראי
אדריכלות
ספארי אחר לגמרי: יוקרה בלב הטבע הפראי
לבקתה שלי 3 פינות: בקתה משולשת בקנדה המשקיפה אל נופי אגמים
אדריכלות
לבקתה שלי 3 פינות: בקתה משולשת בקנדה המשקיפה אל נופי אגמים
ספריית גן לוינסקי - תל אביב
אדריכלות
ספריית גן לוינסקי - תל אביב
תערוכות בוגרים 2011 - הדור הבא
עיצוב פנים
תערוכות בוגרים 2011 - הדור הבא
שלל היתרונות הגלומים בגבס
חומרים וטכנולוגיות
שלל היתרונות הגלומים בגבס